Skumppanaiset Champagnessa - tarinoita samppanjakuplasta osa 3: Reims & Montagne de Reims

Matkamme ensimmäinen päivä Reimsissä avautui aurinkoiseen aamuun. Suunniteltua ohjelmaa ei juurikaan ollut. Tarkoitus oli vain päästä Reimsin tunnelmaan. 

Olimme kuitenkin varanneet lounaalle pöydän etukäteen Café du Palais -bistrosta (kiitos Essi Avellanin kirjan suositusten). Paikassa oli selkeästi ainulaatuinen, jonnekin 1920-luvulle unohtunut. Ravintola oli täynnä kuhinaa lounasaikaan ja lounaslista oli täynnä ranskalaisia herkkuja. Valitsimme ainakin hanhenmaksaa, tartaria ja ankkaa. Maut olivat kohdallaan ja annokset valtavat. 


Lounaan jälkeen päätimme lähteä kohti Pommery-Vrankenin samppanjataloa. Menimme kävelleen, mikä oli varsin hyvä ratkaisu melko runsaan lounaan jälkeen. 

Pommeryllä meitä oli vastassa linnamainen rakennelma, hulppea sisääntulo ja hieman epäselvä meininki siitä, että kuinka samppanjoita pääsee maistelemaan ja kuinka kierrokset talossa  toimivat. Tiesimme, että varauksia ei ole välttämätöntä tehdä etukäteen. Päädyimme omatoimikierrokseen näyttävissä taidetta pursuavissa kellareissa sekä kahden samppanjan maisteluun: Pommery Brut royal sekä Pommery Royal Cru 2009. Kellarit olivat todella upeat ja oikeastaan jo niiden takia kannattaa tulla käymään. 




Oli neljäs päivämme Champagnessa ja olimme kokeneet ja oppineet jo niin paljon. Erilaisten samppanjoiden eroja alkoi erottaa yhä selkeämmin, ja myös rypäleiden erot korostuivat tastingeissä yhä enemmän. Opintomatkamme alkoi olla puolessa välissä, mutta paljon oli vielä edessä. 

Illallisen kohteena oli Michelin-tähden ravintola Le Foch. Ravintola oli tullut esiin Reimsin ravintola-arvosteluita selatessa ja tuntui siltä, että tämä ravintola voisi olla mielenkiintoinen. Reimsissä on 11 Michelin-ravintolaa, joista olimme tehneet pöytävaraukset kahteen. 


Le Foch oli melko pieni ravintola, jossa oli klassiseen tyyliin hillitysti sisustettu ravintolasali sekä rauhaisa tunnelma. Meidät otettiin hyvin vastaan ja tilasimme kuuden ruokalajin menun. Ruoka oli hyvää ja kauniisti aseteltua. Ehkä joitain hieman erikoisia asioita myös. 

Palvelu pelasi ja ei pelannut. Pohdimme, onko tämä osa ravintoloiden henkilöstöpulaa koronan jälkeen myös Ranskassa. Pöytäämme hoiti tarjoilija, joka saattoi olla harjoittelija. Hänestä huokui osittainen epävarmuus ja tunnelma oli salin henkilökunnan osalta vähintään kireä. Parasta henkilökunnassa oli juustoja näyttävästä kärrystä tarjoillut "juustomies". Hänellä oli homma selvästi hallussa.

Me nautimme kuitenkin ruoasta ja tietenkin myös samppanjasta. Satuimme löytämään aivan ihanan samppanjan, joka nousi reissun kaikista maistelluista samppanjoista aivan kärkikastiin. 

Kyseessä oli Champagne Maillyn O´Grand Cru Millesime 2008. 

Samppanja oli lyhyesti sanottuna makujen ilotulitusta suun täydeltä. 

Le Foch -kokemus oli monin osin kiitettävä, mutta myös osin hämmentävä. Tärkeintä toki on, että ravintolaelämys jäisi jotenkin mieleen. Le Foch kyllä jäi mieleen, mutta odotuksemme olivat ehkä korkeammalla, kuin mitä ravintola lopulta kokonaisuutena tarjosi. 





Seuraavana päivänä meillä oli tiedossa paljon ohjelmaa. Kuljettajamme Andre-Florian tuli hakemaan meidät heti aamulla päivän ensimmäiselle vierailulle.

Paul Baran samppanjatalo sijaitsee Montagne de Reimsissä Bouzyn maineikkaassa grand cru -kylässä. Montagne de Reims on tunnettu erityisesti Pinot Noir -rypäleen huippulaadusta. Samppanjaköynnökset vilisivät silmissä, kun ajoimme aamun kevyessä usvassa läpi Montagne de Reimsin aaltoilevien kukkuloiden.

Bouzyn kylä näytti tunnelmalliselta, samoin kuin Paul Baran kotoisa samppanjatalo. Saimme kolmen samppanjan tastingin ja mielenkiintoisen selostuksen talosta ja sen tuotannosta.

Maistoimme Paul Bara Reserve Brut, Paul Bara Grand Rosé sekä Paul Bara Grand Millesimé 2016 Brut -samppanjat. Mieliimme taisi jäädä erityisesti tuo Millesimé 2016, mutta rosé oli myös mielenkiintoinen ja erittäin vivahteikas.

Suomesta Paul Baran samppanjoita saa joistakin ravintoloista, mutta Alkon valikoimiin tämä talo ei kuulu. Vuosituotanto on vain noin 100 000 pulloa.

Päivän seuraava kohteemme oli Ludesin kylässä sijaitseva samppanjatalo Canard-Duchene. Talon tyyli pohjautuu Pinot Noiriin. Vierailimme ensin kellareissa, joissa saimme hyvin yksityiskohtaisen selostuksen talon historiasta sekä samppanjan valmistuksesta. Kierros oli hyvin sympaattinen ja kellarit näyttävät. 

Tasting oli erittäin mukava ja saimme valita talon samppanjavalikoimasta kahdeksaa eri samppanjaa maistettavaksi. Jokainen samppanja esiteltiin erikseen ja lopuksi siirryimme jatkamaan maistelua vielä ulos puutarhaan. Henkilökunta oli hyvin ystävällistä.

Kahdeksan samppanjan maistelussa maut alkavat jo sekoittua keskenään, mutta erityisesti Charles VII -samppanjat saivat meiltä pisteet sekä Vintage 2012. 

Tastingin samppanjat: 
- Cuvee Leonie Brut
- Cuvee Leonie Brut Rosé 
- Cuvee Brut Rose
- P181 Extra Brut BIO 
- Vintage 2010
- Vintage 2012
- Charles VII Brut
- Charles VII Blanc de Blancs

Olimme allunperin sopineet, että palaamme Reimsiin näiden talovierailuiden jälkeen, mutta koska olimme maistaneet edellisenä iltana Le Fochissa upeaa Maillyn samppanjaa, kysyimme Andre-Florianilta mahdollisuutta käydä Maillyn samppanjatalolla. Sen verran tiesimme, että Mailly sijaitsi Montagne de Reimsin alueella, ja itse asiassa melko lähellä Canard Duchenea. 

Ajoimme Maillylle, ja he ottivat meidät vastaan. Oli mahtavaa, kun saimme päivään ekstemporeevierailun! Ja tästä tuli yksi reissumme kohokohdista, sillä ihastuimme Maillyn samppanjoihin!  

Mailly Grand Cru on osuuskunta, jossa kaikki 80 viljelijän tarhat sijaitsevat Maillyn grand cru -kylässä. Eli kaikki  rypäleet tulevat yhden kylän tarhoilta. Vuosituotanto on noin 500 000 pulloa. 

Kävi ilmi, että Le Fochissa maistamamme vuosikerta oli loppunut, mutta saimme mahdollisuuden maistaa muita vaihtoehtoja, jotka edustavat hieman samaa tyyliä kuin Mailly O´ Millesimé 2008.
Pääsimme maistamaan hienon esittelyn kera:

- Mailly Grand Cru Extra Brut 2015
- Mailly Grand Cru Nature 2013
- Mailly L´intemporelle Rosé 2013
- Mailly Grand Cru Rosé Brut

Vuoden 2013 Millesimé oli ehdoton suosikkimme, mutta roseet olivat myös todella ihania ja hienostuneita, erityisesti L´intemporelle. Maistelussa oli todella mukava tunnelma ja taisimme ostaa muutaman pullon tuliaiseksi kotiin. 

Tämä oli kyllä upea päivä! Niin paljon tietoa, makuja, kiinnostavia tarinoita, ystävällisiä ihmisiä ja upeita samppanjoita! 














Kommentit

Suositut tekstit