Skumppanaiset Champagnessa - tarinoita samppanjakuplasta osa 3: Reims & Montagne de Reims
Matkamme ensimmäinen päivä Reimsissä avautui aurinkoiseen aamuun. Suunniteltua ohjelmaa ei juurikaan ollut. Tarkoitus oli vain päästä Reimsin tunnelmaan.
Olimme kuitenkin varanneet lounaalle pöydän etukäteen Café du Palais -bistrosta (kiitos Essi Avellanin kirjan suositusten). Paikassa oli selkeästi ainulaatuinen, jonnekin 1920-luvulle unohtunut. Ravintola oli täynnä kuhinaa lounasaikaan ja lounaslista oli täynnä ranskalaisia herkkuja. Valitsimme ainakin hanhenmaksaa, tartaria ja ankkaa. Maut olivat kohdallaan ja annokset valtavat.
Lounaan jälkeen päätimme lähteä kohti Pommery-Vrankenin samppanjataloa. Menimme kävelleen, mikä oli varsin hyvä ratkaisu melko runsaan lounaan jälkeen.
Pommeryllä meitä oli vastassa linnamainen rakennelma, hulppea sisääntulo ja hieman epäselvä meininki siitä, että kuinka samppanjoita pääsee maistelemaan ja kuinka kierrokset talossa toimivat. Tiesimme, että varauksia ei ole välttämätöntä tehdä etukäteen. Päädyimme omatoimikierrokseen näyttävissä taidetta pursuavissa kellareissa sekä kahden samppanjan maisteluun: Pommery Brut royal sekä Pommery Royal Cru 2009. Kellarit olivat todella upeat ja oikeastaan jo niiden takia kannattaa tulla käymään.
Me nautimme kuitenkin ruoasta ja tietenkin myös samppanjasta. Satuimme löytämään aivan ihanan samppanjan, joka nousi reissun kaikista maistelluista samppanjoista aivan kärkikastiin.
Kyseessä oli Champagne Maillyn O´Grand Cru Millesime 2008.
Samppanja oli lyhyesti sanottuna makujen ilotulitusta suun täydeltä.
Le Foch -kokemus oli monin osin kiitettävä, mutta myös osin hämmentävä. Tärkeintä toki on, että ravintolaelämys jäisi jotenkin mieleen. Le Foch kyllä jäi mieleen, mutta odotuksemme olivat ehkä korkeammalla, kuin mitä ravintola lopulta kokonaisuutena tarjosi.
Bouzyn kylä näytti tunnelmalliselta, samoin kuin Paul Baran kotoisa samppanjatalo. Saimme kolmen samppanjan tastingin ja mielenkiintoisen selostuksen talosta ja sen tuotannosta.
Maistoimme Paul Bara Reserve Brut, Paul Bara Grand Rosé sekä Paul Bara Grand Millesimé 2016 Brut -samppanjat. Mieliimme taisi jäädä erityisesti tuo Millesimé 2016, mutta rosé oli myös mielenkiintoinen ja erittäin vivahteikas.
Suomesta Paul Baran samppanjoita saa joistakin ravintoloista, mutta Alkon valikoimiin tämä talo ei kuulu. Vuosituotanto on vain noin 100 000 pulloa.
Päivän seuraava kohteemme oli Ludesin kylässä sijaitseva samppanjatalo Canard-Duchene. Talon tyyli pohjautuu Pinot Noiriin. Vierailimme ensin kellareissa, joissa saimme hyvin yksityiskohtaisen selostuksen talon historiasta sekä samppanjan valmistuksesta. Kierros oli hyvin sympaattinen ja kellarit näyttävät.
Tasting oli erittäin mukava ja saimme valita talon samppanjavalikoimasta kahdeksaa eri samppanjaa maistettavaksi. Jokainen samppanja esiteltiin erikseen ja lopuksi siirryimme jatkamaan maistelua vielä ulos puutarhaan. Henkilökunta oli hyvin ystävällistä.
Kommentit
Lähetä kommentti