Skumppanaiset Champagnessa - Tarinoita samppanjakuplasta osa 2: Cote de Blancs ja Hautvillers


Uusi päivä käynnistyi Champagnessa. Kello oli kymmenen maanantaiaamuna ja me kävelimme sisään samppanjatalo Pierre Petersin ovista. Voisiko lokakuiseen maanantaiaamuun olla parempaa aloitusta?

Pierre Peters Champagne on Cote de Blancsin alueella Le Mesnil-Sur-Ogerin Grand Cru -kylässä sijaitseva samppanjatalo. Keskeisin rypäle on chardonnay ja tuotanto perustuu Blanc de Blancsiin. Vuosituotanto on noin 120 000 pulloa.

Meidät otettiin iloisesti ja ystävällisesti vastaan talolla. Saimme kiertää tuotantotilat ja kellarit erinomaisen opastuksen kera. Koska kierroksella ei ollut muita, keskustelu virtasi ja tuntui, että kaikenlaiset kysymykset oli ok.

Tämä olikin meille varsinainen chardonnayn viljelyn ja samppanjan tuotannon oppitunti! Talon ominaispiirteistä jäi mieleen erityisesti se, että Pierre Petersillä halutaan panostaa rypäleen luonnollisuuteen sekä omaleimaisuuteen ja lopputulosta halutaan muokata käymis- ja kypsymisprosessin aikana mahdollisimman vähän. Näin saadaan Cote de Blancsin grand crun ominaispiirteet erityisen hyvin esiin.

Tastingissä meillä oli Pierre Petersin kolme samppanjaa: Grande reserve sekä vuosikerrat 2017 ja 2015. Ja olihan se pelkkää onnea ja chardonnayn ilottelua maistaa näitä kaikkia upeita shamppanjoita samalla kertaa.

Kaikki olivat kerrassaan mahtavia - tunemukset ja makuaistimukset vaihtelivat kevyen pirskahtelevasta moniulotteiseen ja syvään makujen maailmaan!

Ostimme kotiin tuliaisiksi myös pari pulloa, jotta voimme jatkaa tastingillä myös Suomessa. Alkon valikoimassa Pierre Petersiä löytyy myös. Hinnat ovat kohtuulliset huomioiden sen, että tuotantomäärät ovat pieniä ja talolla panostetaan laatuun kaikissa vaiheissa. 

Tastingin jälkeen olikin jo lounaan aika. Le Mesnil-Sur-Ogerin kylän vanha asema on muutettu ravintolaksi. La Garen annokset olivat maukkaita ja kauniita. Tunnelma oli hyvä  ja kylän oma samppanjavalikoima oli listalla runsaasti edustettuna. Jatkoimme tietenkin kylän omalla samppanjalla myös lounaalla. 

On ehkä oleellista mainita tässä vaiheessa, että meidän liikkumista paikasta toiseen retkipäivinä helpotti huomattavasti oma kuljettaja. Champagnesta kotoisin oleva Andre-Florian oli loistovalinta. Hänen firmansa on Groom Epernay VTC. Palvelu oli ensiluokkaista ja erittäin ystävällistä.

Eli hyppäsimme jälleen Andre-Florianin kyytiin ja hän kuljetti meidät seuraavaksi Hautvillersin kylään. Kävimme katsomassa kauniilla paikalla maisemia sekä tutustumassa Dom Perignonin hautaan Saint-Sindulphen kirkossa.

Hautvillersin maisemat ovat aivan mahtavat. Samppanjaköynnökset jatkuvat kukkulalta toiselle silmänkantamattomiin. Pääsimme myös tunnistamaan eroja Pinot noirin ja Chardonnayn köynnösten lehtien välillä. Kumpi on kumpi? 
Piipahdimme kahvilla AU36 ravintolassa, mutta sen jälkeen meidän teki mieli hieman vielä maistella jotain paikallista samppanjaa - Hautvillerissä kun oltiin!
 

Jatkoimme matkaa vielä G. Tribautin samppanjatalolle, jossa oli melko suuri samppanjabaari/ tasting tila. Paikka oli moderni ja ikkunoista aukesi jälleen upeat Hautvillersin maisemat.

Otimme jokainen kaksi erilaista G.Tribautin samppanjaa maisteluun. Samppanjat sai valita listalta omien mieltymysten mukaan ja niitä sai maistella omaan tahtiin. Samppanjoita sai toki myös ostaa mukaan. Kokemus oli varsin miellyttävä ja tämän tyyppinen rento tasting sopi hienosti loppuiltapäivän tunnelmaan. 

Päivän viimeisenä määränpäänä oli siirtyminen Reimsiin. Vaihdoimme siis retkipäivän päätteeksi myös kaupunkia ja majoittauduimme pieneen ja suloiseen Demeure des Sacres -hotelliin. 

                                         Kuva on Hautvillersistä AU36 ravintolan edestä





 

Kommentit

Suositut tekstit